Változott a CSOK: jóval könnyebb lakáshoz jutni

Nem kell már eladni a régi ingatlant, ha másikba költözne a család

Március közepén több ponton megváltoztak a CSOK szabályai. Az egyik fontos változtatás a már ingatlannal rendelkező, használt lakást vásárló családokat érinti, de az adminisztráció is egyszerűbb lett.

Jó lenne igényelni az állami támogatást lakásvásárlásra, de a család tulajdonában van már egy lakás, amiről nem szívesen mondanának le? Ez a probléma sokakat érint, legyen szó akár egy érzelmi szempontból kedves örökségről, szülői házról, akár egy olyan ingatlanról, amelyre nem talál megfelelő áron vevőt a család, elkótyavetyélni pedig nem szeretné. A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) korábban meglévő lakás mellé csak abban az esetben lehetett kérelmezni, ha a juttatást új építésű lakás vásárlására vagy építésére használta fel az igénylő. Ez most megváltozott.

Használt ingatlan vásárlásánál sem kizáró ok már, ha valakinek van másik ingatlana, akár 1/1 tulajdonban. Az új szabályozás alapján egy második vagy harmadik ingatlant is meg lehet vásárolni CSOK felhasználásával anélkül, hogy a régit eladnák. A megkötés pusztán annyi, hogy a támogatással vásárolt lakást nem lehet befektetésnek használni, hiszen a vásárlónak életvitelszerűen ott kell élnie, azt viszont nem tiltja a rendelet, hogy a család a többi – már meglévő – ingatlant bérbe adja vagy másként hasznosítsa.

Két legyet egy csapásra

Kiváló lehetőség ez a könnyítés arra is, hogy a család akár befektetési jelleggel megtartsa a régi ingatlant. Az ingatlanárak felfelé mennek, a bérleti díjak szintén évről évre magasabbak, miközben a hitelkamatok alacsonyak. Ha egy család arra számít, hogy évente nagyobb mértékben megy fel a régi lakásának az ára, illetve a bérleti díjakból magasabb hozamot érhet el, mint amennyi az új lakásra felvehető hitel kamata lenne, érdemes megtartania a korábbi ingatlant, és hitelt venni fel az új megvásárlására. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy olyan támogatott konstrukciók felhasználásával, mint például a lakás-takarékpénztár, még több nyereséget érhet el a család.

Egyszerűbb adminisztráció

A külföldön élő, hazatelepülni vágyó magyarok korábban sokat panaszkodtak, hogy nem jutnak hozzá a támogatáshoz. Számukra is könnyebbé vált a helyzet. Eltörölték ugyanis azt a rendelkezést, hogy a külföldön élők CSOK-igényléséhez is szükség van hathavi magyarországi munkaviszonyra. Elég, ha az igénylő külföldön folyamatosan dolgozott, illetve az igényléskor is dolgozik, és vállalja, hogy elhelyezkedik Magyarországon hat hónapon belül. A március 15-én életbe lépett új rendelet adminisztrációs könnyítéseket is tartalmaz: számos igazolást nem kell már a hivatalban beszerezni. Több feltételről, így például a fennálló házasságról, a gyermekek megszületéséről, továbbá a büntetlen előéletről, a köztartozás-mentességről, illetve arról, hogy az igénylők közös háztartásban élnek, elegendő most már teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozni. Ezzel ki lehet váltani a következő igazolásokat: házassági anyakönyvi kivonat, születési anyakönyvi kivonat, igazolás a megváltozott munkaképességről, a gyermekelhelyezés jogerős bírósági ítélete, NAV-igazolás a köztartozás-mentességről, iskolalátogatási igazolás, hatósági bizonyítvány a büntetlen előéletről, gyámhatósági igazolás és a gyermek adóazonosító kártyája.

Több pénzt kaphat a család

A támogatási összeg megállapítása is változott. Ha az igénylő korábban már igénybe vett támogatást a meglévő vagy vállalt gyermekére, akkor az újonnan igényelt támogatás összegét a korábban folyósított támogatási összeggel csökkenteni kell – ez a főszabály. Ha azonban az igénylő számára kedvezőbb az a támogatási összeg, amit a korábbi gyermekek figyelmen kívül hagyásával határoznak meg, úgy azt az összeget kell alapul venni.

Ha például egy családban van négy eltartott gyermek, akkor 2,75 millió forint igényelhető. Ha a család korábban két gyerekre már igénybe vett támogatást, amelynek az összege 1,69 millió forint volt, akkor 1,06 millió forintra lenne jogosult. A módosítás szerint ebben az esetben, ha csak azt a két gyereket veszik figyelembe, akik után még nem igényeltek támogatást, a támogatási összeg 1,43 millió forint, ami kedvezőbb az 1,06 milliónál.

A jogszabály ezentúl azt is megengedi, hogy az adásvételi szerződés megkötése és a CSOK igénylése között az eddigi 120 helyett 180 nap teljen el. Ez használt ingatlanoknál kevésbé mérvadó, de az új építésű ingatlanoknál fontos változás, hiszen korábban többen kicsúsztak emiatt a határidőkből.

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

A cikk megjelent a Takarék családi magazin 2018. nyári számában. www.takarekmagazin.hu