Söpörd ki a pénzszóró szokást az életedből!

Nem is gondolnánk, milyen gyakran esik meg sokakkal hónapról hónapra, hogy bankszámlájukon szinte „köddé válik a pénz”. Nem ritka eset, hogy az adott személy még kézhez sem kapta havi jövedelmét, gondolatban már fel is osztotta, el is költötte a kapott összeget. Ilyen helyzetben nem meglepő, ha bárki úgy érzi, egy fillére sem maradt. Előfordult már Veled is, hogy költekezéseid miatt nem sikerült megtakarítanod, vagy épp nem tudtál egy valóban fontos beruházásra pénzt áldozni?

 

Az alábbi ötletek segítségével most kisöpörheted az életedből azokat a kiadásokat, amelyek valójában kiiktathatóak lennének.

Bár mind különbözőek vagyunk, és van, akinek jobban, van, akinek kevésbé korlátozottak az anyagi lehetőségei, a helyes, megfelelő gazdálkodás állandó része kell, hogy legyen az életünknek. Ha nem vesszük elég komolyan pénzügyeink tudatos tervezését, és pénzügyi döntéseink túlnyomó részét érzelmi alapon hozzuk meg, akkor az előbb, vagy utóbb a kárunkra lesz.

 

Iktassuk ki rossz a szokásunkat, miszerint vásárlási döntéseink során kizárólag az emócióinkra építünk.

Tegyük fel, hogy vágyódunk valami után, és úgy érezzük, ez lesz életünk legjobb beruházása. Mégis felelőtlenségnek tűnhet csak a megérzéseinkre hagyatkozni, legyen szó bármekkora összegről is.
Ésszerű, logikus érveket szükséges felsorakoztatnunk a jó döntés érdekében. Hogyan tehetjük ezt meg? Mindenekelőtt készítsünk mellette-ellene listát, amiben jól kirajzolódik majd, melyik irányba kell elindulnunk.

Hogyan ismerhetjük fel, hogy impulzusokra alapozunk-e a vásárlási döntéseink során? Talán e a kifejezéssel nem találkozunk olyan gyakran, de a „megveszem ezt is, épp erre járok” gondolat sokaknak ismerős lehet. Jó példa erre a szupermarketek pénztára, ahol fizetésre várakozva az ott található polcokról a kosarunkba teszünk egy-két édességet, elemet stb.. Ezt hívják a marketingszakemberek impulzusvásárlásnak.

Nem könnyű nemet mondani a csábításoknak, azonban a pénztárcánk tartalmát, és ezzel együtt a saját boldogságunkat is megőrizhetjük, ha előre összeírjuk, mire is van szükségünk a különböző boltokból, üzletekből, és ettől nem térünk el vásárlás közben sem.

Akár egy adósságból próbálunk kijutni, vagy egy jövőbeni, hosszú távú cél érdekében a megtakarítás mellett döntünk, önfegyelemre mindenképpen szükségünk lesz. Előfordulhat, hogy nem szoktuk meg, hogy a pénztárcánk minden apró mozzanatára ügyeljünk, még is rendkívül hasznos lehet, ha számon tartjuk mire, és mennyit költöttünk. Akár pár forintos tételről van szó, akár egy nagyobb kiadásról, okos megoldás, ha mindent feljegyzünk egy füzetbe, a mobiltelefonunkba (utóbbihoz remek mobil applikációkat is találunk), vagy bárhova, ami gyakran kéznél van.

  

Ha úgy érezzük, mindent alkalmazunk az előbbiekben olvasottakból, de mégsem tapasztalunk radikális változásokat az életünk financiális szegmensében, fontos, hogy elegendő időt és türelmet fektessünk pénzügyi életünk átalakításába. Az átalakulás szó nagy jelentőséggel bír ebben az esetben, hiszen senkiből nem lesz egyik percről a másikra úgynevezett tudatos vásárló. Eleinte sok energiát igényel, hogy az érzelmeket visszaszorítva, racionális elvek mentén hozzuk meg vásárlási döntéseinket.

 

A széleskörű tájékozódást az ember többnyire teherként éli meg. A napjainkban megfigyelhető, felgyorsult életvitel mellett ezt nem is tekinthetjük elítélendőnek. A „legjobb” ajánlat megtalálása érdekében azonban el kell fogadnunk, hogy sok helyen szükséges tájékozódnunk, információt szereznünk. Szánjunk időt és energiát a lehető legjobb ajánlat felkutatására, írjuk össze előre a témában felmerült kérdéseinket, igényeinket, és e szerint válogassunk a lehetőségek közül.

 

Napjainkban sokakra jellemző fogyasztói szokás, hogy az éppen vágyott terméket, szolgáltatást azonnal akarják, és meg is szerzik, akár áldozatok árán is.

Ahhoz, hogy ezt kiküszöbölhessük, be kell építenünk a gondolkodásmódunkba egy várakozó magatartást, és késleltetett jutalomként tekinteni a megvásárolni kívánt termékre. Hogy felismerjük, valóban szükségünk van-e a kiszemelt dologra, célszerű, ha egy-két napig elnapoljuk a döntéshozást. Ha a szünet alatt egyszer sem jutott az eszünkbe a vágyott dolog, illetve elhatározásunk ez idő alatt megváltozott, akkor érdemes elengedni a vásárlást.

 

A tudatos vásárlói attitűd elsajátítása érdekében törekedjünk a vásárolni tervezett termék vagy szolgáltatás hosszútávon tartó hasznosságára.

Kerüljük a pusztán jelenben hasznosságot nyújtó dolgok gyűjtésére való koncentrálást, és törekedjünk a jelenben és a jövőben egyaránt előnyöket biztosító javak beszerzésére. Érdemes minden vásárlás előtt mérlegelni, hogy ebből profitálhatunk-e a továbbiakban is, vagy csak pillanatnyi örömet okoz számunkra.