Mire érdemes figyelni a nyári biztosítások kapcsán?

Illyés Tamás biztosítási szakember válaszol

Valahogy nyáron, a jó idő beköszöntével sokkal optimistábbak vagyunk. Fel sem merül bennünk, hogy baj érhet minket, így a biztosítások is háttérbe szorulnak. Ezzel szemben nyáron nem kevesebb, csak más jellegű káresemények szoktak felmerülni, amelyekre előre fel lehet készülni. Illyés Tamás biztosítási szakértővel beszélgettünk.

Summer_Cycling_Venice_BeachA nyár beköszöntével melyek azok a biztosítások, amelyekre érdemes különös figyelmet fordítanunk?

Három fő irányt emelnék ki, amire érdemes nyaranta odafigyelni. Az egyik – és ezzel nyilván nem okozok meglepetést – az utazásokhoz kapcsolódó biztosítások. Egy nyári nyaralás során számos probléma érhet minket. Sokan úgy gondolják, hogy az utasbiztosítás csak egy nagyobb balesetnél jöhet jól, amit óvatos, megfontolt viselkedéssel a legtöbbször el lehet kerülni. A valóság viszont azt mutatja, hogy a legtöbb káreset teljesen váratlanul, sokszor szinte abszurd szituációkban következik be, és ezekre egyszerűen nem lehet felkészülni.

Tudsz erre példát mondani?

Természetesen. Egy nagyon egyszerű és hétköznapi esetet mondjak, elég a tengerben belelépjünk egy tengeri sünbe, vagy megcsúszni a parton, máris rohanhatunk a kórházba. Nem feltétlenül súlyos balesetekre kell gondolni – mégis problémánk adódhat.

Egy napi pár száz forintért köthető szerződés nemcsak a magunkkal vitt értékekre (fényképezőgép, telefon, komplett bőrönd, stb.) ad fedezetet, de a biztosítottak testi épségére, sőt még arra is, ha mondjuk az autónkkal véletlenül megrongálunk egy kerítést. Ráadásul külföldön egy váratlan helyzetre általában nem tudunk könnyen megoldást találni, utasbiztosítás nélkül csak aránytalanul nagy áldozatok árán szokott ez sikerülni.

Mekkora költségre rúghat a külföldi kezelés?

Egyik ügyfelünk Görögországban töltötte nyaralását. A tengerparton sétálva megcsúszott, aminek következtében eltörte a bal könyökét, valamint instabil medencetörést szenvedett. Az ambuláns ellátás után mentő szállította kórházba, ám ez nem volt megfelelően felszerelve, ezért a biztosító megszervezte, hogy komppal mielőbb átszállítsák az ügyfelet egy szárazföldi kórházba. Mivel ügyfél ragaszkodott az itthoni ellátáshoz, ezért nem műtötték meg, hanem 4 napig kezelték kint, és utána mentőrepülővel szállították haza. A költségek meghaladták az 5,5 millió forintot, amit a biztosítása fedezett. És nem történt más, csak megcsúszott és rosszul esett.

Mire figyeljünk oda?

Napi néhány száz forintról van szó és teljes nyugalomban tudhatjuk magunkat. Hadd osszak meg egy személyes tippet. Az autóra is lehet „utasbiztosítást” kötni, az autó egy adott koráig. Ez akkor jön jól, ha valamiért megáll az autónk külföldön, és vagy kint kell megszereltetnünk, vagy kénytelenek vagyunk hazahozatni. Márpedig a tréler kilométerenként nem szokott 200 forintnál kevesebbért szállítani, és ezt oda-vissza kell érteni. Ha az otthonunktól 250 kilométerre történik mindez, akkor százezer forint alatt nem ússzuk meg a kocsi hazaszállítását. Ezt is fedezheti a biztosításunk, néhány száz forintért.

Még két jellemző nyári káreseményről beszéltél, melyek ezek?

Nyaranta egyre gyakoribbak a jégesők, jégkárok. Mind az otthonunkat, mind a gépkocsinkat illetően érdemes megnéznünk, hogy a jelenlegi szerződésünk – már ha van – fedezi-e a jégkárt. Pár perc alatt sok százezres kárunk lehet és nem tudunk mit tenni, csak tehetetlenül nézni, ahogy a jég elveri az autónk. A megfelelő casco termék, ha a jég ellen nem is, de a jégkár ellen véd.

Mi a harmadik termék?

Ez a legkevésbé kellemes, de sajnos egyáltalán nem ritka. Nem meglepő módon, nyaranta a betörések is megszaporodnak. Egyáltalán nem ritka, hogy esküvő alatt a vendégek üresen hagyott ingatlanjaiba betörnek, vagy épp nyaraláskor látogatják meg az otthonunkat hívatlan vendégek. Ezekre az esetekre fel lehet készülni, de elkerülni sajnos nem. Az egyik módja a felkészülésnek ha megfelelő mechanikai-, valamint elektronikai védelemmel szereljük fel az ingatlanunkat. A második, hogy kötünk egy jó, az élethelyzetünkhöz aktualizált biztosítást. Az első arra alkalmas, hogy megakadályozza, de legalábbis megnehezítse a bejutást, illetve csökkentse a kár mértékét. A második pedig arra, ha mégis egy ilyen lehangoló dologra érünk haza, hogy esélyt adtunk magunknak a biztosító általi kártalanításra Fontos megjegyeznem, hogy a biztosítások jellemzően kitérnek arra, hogy milyen ajtóval kell rendelkeznie az ingatlannak ahhoz, hogy a biztosító fizessen. Erre mindenképpen érdemes rákérdeznünk, mert ha az ajtónk nem megfelelő, akkor hiába kötöttünk biztosítást.