Mindenkinek megéri a lakáskassza!

Vétek lenne kihagyni a lakáscélú megtakarítást

Lakásra gyűjt? Felújítást tervez? Lecserélné a konyhabútort, vagy építene egy kandallót, esetleg garázst? Szeretné gyorsabban visszafizetni a hitelét, vagy az állami támogatást kihasználni? Akkor a lakás-takarékpénztárt Önnek találták ki.

Kevés olyan pénzügyi termék létezik ma Magyarországon, amit vétek lenne kihagyni. A lakás-takarékpénztár – vagy ahogy a piacvezető szolgáltató után sokan emlegetik: a „Fundamenta” – ezek közé tartozik. Az elsősorban lakáscélú előtakarékosságra szolgáló intézményeknél gyakorlatilag bárkinek a nevére lehet számlát nyitni: egy újszülöttnek éppúgy, mint egy 100 éves ember számára. A bankbetétekhez hasonlóan az elhelyezett pénz kamatozik is, ám ennél fontosabb, hogy az adott évi befizetésekre 30%-os, maximum 72 ezer forintos állami támogatás is jár. Ennek köszönhetően egy lakáskassza betét éves hozama akár a 10%-ot is meghaladhatja.

Akiknek ajánljuk!
A lakástakarék különösen azoknak javasolható, akik rendszeresen kisebb összeget szeretnének félretenni. A vállalt havi megtakarítás összege ugyanis 5 és 20 ezer forint között lehet. Nyilván vannak olyan családok, amelyek a kiemelkedő hozam miatt ennél többet is szívesen félretennének,  egy személy azonban csak egy lakástakarék szerződés után veheti igénybe az állami támogatást. Célszerű tehát több családtag számára is elindítani egy-egy számlát, így ugyanis megtöbbszörözhető az állami támogatás.

Elfogadható lakáscélok

 • Új vagy használt lakás vásárlása
 • Házépítés
 • Telekvásárlás
 • Felújítás, átépítés
 • Energiatakarékos korszerűsítés, nyílászárók cseréje
 • Kertépítés, teraszfelújítás
 • Kútfúrás, öntözőrendszer kiépítése
 • Kandalló, cserépkályha építése
 • Házzal egybeépített garázs építése
 • Beépített konyhabútor és konyhai berendezések vásárlása
 • Lakáshitel törlesztése

Sok minden lehet lakáscél
Persze az állami támogatás csak akkor jár, ha a szerződő a futamidő lejárta után – ami legalább 4, legfeljebb 10 év lehet – lakáscélra használja fel a lakástakarékban összegyűlt pénzt. A lakáscél a jogszabályok szerint szerencsére elég rugalmas. Nemcsak ingatlanvásárlásra lehet fordítani a megtakarítást, hanem finanszírozható belőle a felújítás, az energetikai korszerűsítés, sőt, akár egy új konyhabútor beépítése is. Továbbá ha valakinek lakáshitele van, felhasználhatja a lakástakarékot a hitel elő- vagy végtörlesztésére is.
Ha a szerződő nem tudja elkölteni a pénzt a saját lakáscéljára, akkor sem kell kétségbeesnie, a jogszabályok ugyanis azt is lehetővé teszik, hogy egy közeli hozzátartozója használja fel lakáscélra a megtakarítást. Így több családtag egyszerre is gyűjthet pénzt állami támogatással közös lakásra, vagy támogathatják egymást egy lakás megvásárlásában, felújításában.

Olcsóbb lesz a lakáshitel
A lakástakarék nagyon jól kombinálható lakáshitellel. Egy lakáshitel futamideje 10–20 év, sőt, még több is lehet, ez idő alatt akár több lakás-takarékpénztári megtakarítás is kifuttatható. A lakáshitelre mindig fizet az ügyfél kamatot, jelenleg ez átlagosan 5-6% körül van. A lakástakarékok hozama viszont az állami támogatással együtt egy rövidebb futamidejű (4 éves) konstrukcióban a 10%-ot is meghaladhatja. Ha tehát egy lakáshitelesnek lakástakarék szerződése is van a hitel mellett, és ebből a megtakarításból előtörleszti a kölcsönt, akkor ezt a kamatkülönbözetet megnyeri. Más szóval: olcsóbb lesz a lakáshitele.

Van rá betétbiztosítás!
A hazai lakás-takarékpénztárak mögött tőkeerős tulajdonosok állnak, és ami legalább ugyanilyen fontos, mindegyikük tagja az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA), vagyis ugyanolyan garancia vonatkozik a lakástakarékokban elhelyezett megtakarításokra, mint a bankbetétekre. A bankokhoz és takarékszövetkezetekhez hasonlóan egyébként a lakás-takarékpénztárak is nyújthatnak hitelt. Ezek kamata néhány éve nagyon kedvezőnek számított, ma viszont már érdemes körülnézni a piacon, mert több hitelintézet ajánlata is felveszi velük a versenyt.

Példaszámítás

Futamidő 4 év 4 hónap
Havonta befizetett összeg 20 000 Ft
Számlanyitási díj 32 200 Ft
Havi számlavezetési díj 150 Ft
Összes saját befizetés 980 000 Ft
Állami támogatás 294 000 Ft
Betéti kamat 27 833 Ft
Egységesített betétikamatláb-mutató (EBKM) állami támogatással 10,56%

Forrás: Fundamenta-kalkulátor

A cikk megjelent a Takarék családi magazin 2016. nyári számában.
www.takarekmagazin.hu