Miért fontos a hosszú távú tervezés?

Milyen célból érdemes hosszú távon megtakarítani? – Nagy Bálint pénzügyi szakértő válaszol

Pénzügyi tanácsadóként alapvető fontosságúnak, sőt, elengedhetetlennek tartom a hosszú távú tervezést. Jellemző egyébként, hogy azok lesznek kiemelkedően sikeresek és azok élhetnek anyagi biztonságban, akik képesek megtakarítani.

Mit gondolsz a hosszú távú megtakarításról?

10362640_1555253531424648_4904456073811296734_nA hosszú távú megtakarítás egy gondolkodásmód. Közgazdaságilag a mai fogyasztásunkat, azokat az örömöket, amiket a pénzünk azonnali elköltéséből most megvehetnénk, átcsoportosítjuk egy későbbi időpontra azért, hogy később fontosabb, vagy értékesebb dolgokat vehessünk meg. Magyarországon ez sajnos még nem általános elterjedt gondolkodásmód. Sokan elköltik a havi bevételüket anélkül, hogy félretennének belőle. Pedig amit ma megtakarítunk, befektetünk, az később sokkal többet hozhat. A hosszú távú megtakarítás az okos és sikeres emberek sajátja.

Tényleg ennyire kritikus kérdés ez?

Nem ismerek olyan sikeres és tehetős embert, aki ne gondolkozna hosszú távon és ne szentelne kiemelt figyelmet pénzügyeire. Többek között ez a sikeres emberek egyik ismérve. Értik és használják a folyamatos befektetés elvét, másrészt megfontolják, hogy hova helyezik el a pénzüket.

Milyen célból érdemes hosszú távon megtakarítani?

A hosszú távú megtakarítás minden család számára kiemelt fontosságú. Számtalan olyan célt tudok felsorolni, amelyre érdemes félretenni, megtakarítani. Ez lehet lakásvásárlás vagy felújítás, a gyermekünk iskoláztatása, a nyugdíjas éveink anyagi stabilitásának biztosítása és így tovább.

Ezek közül mire fontos félretenni?

Hallottam egyszer egy történetet. A kislány megkérdezte az apukájától este a fogmosás előtt, hogy minden fogat meg kell-e mosni. Mire roppant egyszerűen, de lényegre törően azt felelte az édesapja: „Nem kislányom. Csak azt a fogat kell megmosni, amelyiket meg akarod tartani!” Azaz, ha az a kérdés, hogy mire érdemes félretenni, akkor a válasz úgy hangzik: mindenre, ami fontos a számunkra. Ha nem célunk, hogy lakást vásároljunk vagy felújítsunk, akkor arra nem kell. Persze mindennek megvan a maga ideje – e tekintetben érdemes szakértőkkel konzultálni. Egy 25 éves párnak a lakásvásárlás valószínűleg fontosabb és aktuálisabb kérdés, mint a nyugdíjas éveik, vagy a gyermekük taníttatása, aki még meg sem fogant.

Mekkora összeget érdemes megtakarítani?

A hüvelykujj szabály azt mondja, hogy a jövedelmünk legalább 10 százalékát érdemes megtakarítanunk. Ez természetesen jövedelmi viszonyoktól függhet. Minél kevesebbet keres valaki, annál fontosabb, hogy megtakarítson. Persze, akinek nagyon szűkös a jövedelme annak ez első hallásra meglepő lehet.

Milyen további előnyöket kínál a hosszú távú megtakarítás?

A legtöbb hosszú távú megtakarítás mellé nagyon komoly állami és egyéb támogatások vehetőek igénybe, amelyek jellemzően évi 30 százalék körül mozognak. Érdemes ezt kihasználni, utánajárni.

A fent felsorolt előnyök ellenére, miért nem mernek sokan mégsem belevágni egy hosszú távú megtakarításba?

Sokan azért nem mernek hosszú távú megtakarítási formát választani, mert nem férnek hozzá azonnal az összeghez, amikor szükségük lenne rá, ha úgy döntenek, hogy nem vállalják az ezzel járó kockázatot (az esetleges veszteséget).

A hosszú távú megtakarítás célja, hogy nem nyúlunk hozzá. Megvan, milyen célja van, mikor jár le és mit várunk el tőle.
Egyszer egy jó példát hallottam erre. Ha el akarunk Budapestről repülni Győrbe, akkor nem egy hatalmas Boing utasszállító géppel kell repülnünk. Különösen nem olyannal, ami mondjuk Londonba tart, mert Győrben kiszállni roppant költséges és veszélyes. Akkor más eszközt kell választani, mondjuk egy kisrepülőt. Viszont ha át akarjuk repülni az óceánt, akkor ne egy kisrepülővel induljunk útnak, aminek a hatótávolsága ennél kisebb, mert elfogy az üzemanyagunk és az óceán közepén lezuhanunk.

Egy szóval, ha a likviditás a fontos, akkor nem hosszú távú befektetési formákban kell gondolkodni.

Összegezve, mi szól a hosszú távú megtakarítások mellett?

Három tényezőt sorolnék fel, egyrészt; hajlamosak vagyunk egyébként nem félretenni. Ilyen az emberi természet. Másrészt a megtakarítás egy jó és hasznos szokás. Méghozzá a sikeres emberek egyik szokása. Harmadrészt, mert állami támogatásokat vehetünk igénybe. Vissza nem térítendő támogatást kapunk az államtól azért, mert eleve okosan gondolkodunk.

Minden érv amellett szól, hogy hosszú távú megtakarításokban gondolkodjunk. Bízom benne, hogy egyre többen ismerik fel ennek a fontosságát, mert ezzel párhuzamosan az átlagos életszínvonal is emelkedni fog.