Most még többen juthatnak hozzá a CSOK-hoz!

Számos ponton enyhítették az állami támogatás feltételeit

Több millió forintos segítséget jelenthet a lakásvásárlást tervező családoknak a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK). A feltételeket szeptemberben lazították, így azoknak is érdemes újra felkeresniük a hitelintézeteket, akiknek az igényét korábban visszautasították.

Nincs még meg a használatbavételi engedély? A nagyobb gyerekek elmúltak 20 évesek? Osztatlan közös tulajdonban áll a kiszemelt lakás? Általában ezek voltak azok az okok, amelyek miatt sokan hiába reménykedtek korábban abban, hogy kaphatnak a CSOK-ból. A jogszabály azonban azóta módosult, sok ponton lazítottak a feltételeken, így a korábbinál sokkal többen juthatnak már hozzá a 600 ezertől 10 millió forint közötti állami támogatáshoz.

Kisebb készültség is elég
Az egyik legfontosabb változás, hogy újabban már az úgynevezett tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is lehet CSOK-ot igényelni, nem szükséges, hogy meglegyen a használatbavételi engedély. Korábban ez a dokumentum elengedhetetlen volt a CSOK-hoz. Szintén jelentős újítás, hogy az osztatlan közös tulajdonban álló lakásokra is felvehető a támogatás, ha a tulajdonosok használati megosztással rendelkeznek.

Jó hír, hogy most már építőközösségi tagok is igényelhetik a kedvezményt. A CSOK-ot emellett fel lehet használni a már befejezett munkák (például használatbavételi engedéllyel rendelkező építkezések) finanszírozására is, ha korábban olyan feltétel miatt utasították el az igényt, amelyet már elfogad a módosított jogszabály. Ez a kedvezmény azonban csak 2016. december 31-ig él, és csak a 2016. január elseje után benyújtott és írásban visszautasított CSOK-ügyletekre vonatkozik.

Kevesebb igazolás kell
Csökkenti a családok adminisztrációs terheit, hogy a huszonéves gyerekeknél már nem kell igazolni a hallgatói jogviszonyt. Minden 25 év alatti gyermek figyelembe vehető a CSOK-nál, és a megváltozott munkaképességű személyek esetében is megemelték az elfogadhatósági életkort 20-ról 25 évre.

További könnyítés, hogy 30-ról 90 napra nőtt a lakcímet igazoló hatósági bizonyítvány bemutatásának a határideje a lakáscél megvalósítását követően. Ezt a követelményt korábban sokszor nehezen tudták teljesíteni a családok egyéb elfoglaltságaik miatt. Mindezek mellett a bentlakás feltételei is változtak. A CSOK-ból vásárolt lakásoknál az állam elvárja, hogy a családok mindenképpen beköltözzenek az ingatlanba, hiszen ezért adta a támogatást. Vannak azonban olyan munkakörök, amelyekhez szolgálati lakás jár, vagy gyakori költözéssel járnak. Az új szabályok szerint nem minősül már a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha az igénylők szolgálati lakásban élnek, például a fegyveres testületek tagjai vagy családos lelkészek. Ők ezekre az időszakokra felmentést kapnak.

A gyerekek életkorára vonatkozó szabályok is enyhültek az ősszel: a CSOK-kérelmeknél a korábbi 24 hét helyett jelenleg már a terhesség 12. hetétől figyelembe vehető a pocakban fejlődő baba.

A takarékok segítenek
A takarékok számára nagyon fontos terület a CSOK, kiemelt céljuk, hogy minél több családhoz eljusson a támogatás. Az ügyfelek bizalommal fordulhatnak a bármelyik fiókhoz, szakszerű segítséget kapnak az igényléshez. Még az olyan kistelepüléseken is elérhető így a támogatás, amelyeken más nagyobb hitelintézetek, bankok nincsenek jelen. A takarékok fiókjaiban az állami támogatás mellé hitelt is kaphatnak az ügyfelek; a CSOK ilyenkor a meglévő gyerekek esetében önerőként is felhasználható.

Fellendülő ingatlanpiac
A szakértők szerint az idei év hátralévő részében tovább nőhet a jelzáloghitelek és a CSOK iránti kereslet, miközben az ingatlanpiac is élénkülhet. Az igazi áttörést 2017 tavaszára várják. Akkorra ugyanis lassan felépülnek az új társasházak, amelyek miatt még többen igényelhetnek lakáshitelt és CSOK-ot. Robbanásszerűen nőhet a lakásépítések száma az egész országban, Budapesten, Debrecenben és Győrött is számos új lakóparkot adhatnak át a közeljövőben, de az önerős családi házas építkezések is fellendülhetnek.

Gyerekek száma CSOK használt lakásra (Ft) Minimális alapterület (nm)
1 600 000 40
2 1 430 000 50
3 2 200 000 60
4 vagy több 2 750 000 70

 

Eltartott gyermekek CSOK új lakásra, építésre (Ft) Minimális  alapterület (nm)
Lakás Családi ház
1 600 000 40 70
2 2 600 000 50 80
3 10 000 000 60 90

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás. A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek.

A cikk megjelent a Takarék családi magazin 2016. téli számában. www.takarekmagazin.hu.