Milyen szempontok alapján válasszunk lakást?

Mire érdemes a házunk tervezésekor, kiválasztásakor odafigyelni? – Kertvéllesy Gábor építész válaszol

Lakásvásárlás vagy építkezés előtt milyen szempontokat érdemes átgondolni?

A ház a mi otthonunk, nekünk épül. Nem a szomszédnak, a barátoknak, vagy egy lakberendezési magazinnak. Ezért mielőtt házat építünk, vagy vásárolunk fontos néhány alapvető dolgot átgondolnunk: mennyi ideig tervezünk az adott ingatlanban lakni, hogy fog feltételezhetően ez alatt az idő alatt változni az életünk, életkörülményeink és milyen szokásaink vannak, mik lesznek a várható fenntartási költségek.

ketvellesy_gabor_interjuMondanál pár példát?

Persze. Egyértelmű, hogy egy adott életkor felett már nem praktikus többszintes házat építeni, mert a lépcsőzés nem lesz kellemes érzés. Ennél kevésbé evidens, de a gyerekeink életkora alapvetően befolyásolhatja a tervezést. Érdemes a hálószobák elrendezését erre tekintettel megtenni, minden esetben érdemes pl. a gyerekeknek – költségfüggően természetesen – külön fürdőt építeni illetve érdemes a szülői hálót szeparáltan kialakítani. Senki sem kíváncsi a kamasz gyerekek formálódó zenei ízlésére szombat kora este…

Egy családi otthon minig hosszú évekre terveződik. Érdemes tehát alaposan átgondolni, mire fogjuk használni a tereket, hogyan lehet legoptimálisabban kitalálni és használni a házat, illetve mik a benne rejlő átalakítási lehetőségek, azaz hol az előrelépés? Azt szoktam mondani, én nem igazán házat tervezek, sokkal inkább otthont, életérzést adok. Személyre szabottan, de jellemzően örök értékeket igazolva.

Mitől lesz jó egy ház?

Egészen biztosan nem attól, hogy nagy és sokba kerül. Komfortosan kell otthon érezzük magunkat benne, ugyanakkor fennterthatónak kell lennie hosszabb távon is mind anyagilag, mind pedig használatilag. Olyan, mint egy méretre készült ruhadarab, ami pontosan illeszkedik a mi szokásainkhoz, élethelyzetünkhöz mégis rugalmasan leköveti a kisebb „változásokat”. Használhatnám az ergonomikus szót is talán. Érdemes az építészre hagyatkozni, aki ha jól végzi a dolgát, akkor számtalan kérdést tesz fel az ügyfélnek, mielőtt egyáltalán nekiállna egyetlen vonalat is megrajzolni. Az ÖNNEK ideális családi ház közös munka eredménye lehet kizárólag, nem az építész szüleménye. Ezért a megbízónak is dolgoznia kell a tervezés során velem, pontosabban az én szakmai irányításom szerint. Eközben nekem, mint építésznek figyelnem kell a megbízó minden rezdülését, szavát, hiszen lehetnek olyan rejtett gondolatok amiket ki sem mer mondani valaki, én mégis észre kell vegyem….

Mi a leggyakoribb hiba, amivel találkozol?

Alapvető hiba, hogy nem a megfelelő szakembert választják ki és nem a megfelelő időpontban. Bízni kell az építészben, aki az otthonom tervezi. Ezért csak akkor szabad elkezdeni együtt dolgozni, ha a bizalmi viszony fennáll…ha ez nincs, jó ház sem lesz. Mindenki izzadni fog, mégsem érünk sehová…

A másik hiba , hogy sokan alapterületben gondolkoznak, ami hibás kiindulási pont. Nem az otthonunk mérete a meghatározó, hanem a használhatósága. Nagyon sok több száz négyzetméteres, de önmagában használhatatlan ingatlannal találkoztam. Okos megoldásokkal jelentősen le lehet csökkenteni egy ingatlan méretét, miközben a használhatósága, az élhetősége és élvezeti értéke javul. Ráadásul egy kisebb alapterületű épület felépítése és fenntartása is kedvezőbb.

A másik komoly hiba, a túlzások. Ha évi 5 alkalommal fűtenénk fel a szaunát, akkor menjünk el egy wellness szállóba, nincs otthon szükség rá. Ez ugyan egy extrém példa, de kisebb dolgokban ez ugyanígy igaz. Ha évente három éjszakát alszanak nálunk vendégek, akkor egy kihúzható kanapé is megteszi, felesleges a vendégszoba. Helyet foglal, rezsije van, stb.

Ha már a rezsinél tartunk, az energiatudatos építészet az egyik leginkább divatos terület manapság. Hol van az ésszerű határ?

Manapság nagyon divatos passzív, aktív házakat építeni, magam is tervezek/építek ilyeneket. Ugyanakkor nem minden esetben éri meg. Az esetek többségében alacsony energiaigényű (energiatudatos), ám a passzívház szigorú kritériumainak nem megfelelő épület is bőségesen elegendő, miközben élhető is. Egy passzív ház – és ezzel örök vitafrontot adok – nem feltétlenül élhető közeg. Az ablakát nem nyitogathatjuk igazán kedvünk szerint, pontosabban, ha nyitogatjuk, hogy friss levegőt engedjünk be, akkor ezzel megbomlik a belső egyensúlya, a hűtése-fűtése, ami korrekciót igényel. Rossz érzés azzal a tudattal ablakot nyitni, hogy a sokat emlegetett egyensúly megbomlik, márpedig ez így lesz. Ugyanakkor az energiatudatosságnak számtalan foka létezik, kezdve a megfelelően optimalizált tájolással, alapterülettel, de folytathatnám a hőszigetelés mértékével illetve a megválasztott minőségi anyagok beépítésével. Ezek között a felkészült építész támpontot ad, ami fontosabb a pénztárcánkhoz igazít mindent. Én ezt teszem.

Ha már kész a házunk milyen lehetőségeink vannak?

Számtalan. A szigeteléstől kezdve akár gépészeti átalakításig sok lehetőséget számba lehet venni. Ám mielőtt napelemmel vagy napkollektorral rakjuk tele a tetőnket, azért érdemes szakemberrel konzultálni. Nem biztos, hogy megéri vagy csak egy adott nagyságrendig éri meg. Könnyen lehet, hogy ugyanazt az összeget másra fordítva sokkal nagyobb megtakarítást érhetünk el. Ilyen lehet, mondjuk egy új kazán vagy a nyílászárók cseréje. Érdemes energetikai szakemberrel és építésszel együtt konzultálni.

Mit tanácsolna azoknak, akik lakás- vagy ingatlanvásárlás előtt állnak?

Keressenek egy jó építészt! Viccet félretéve: gondolják át, valóban mire van szükségük, hogy szeretnének élni. Írják le, melyek azok a kritériumok, amelyeknek a leendő otthonuknak meg kell felelnie – így sokkal könnyebben találják meg. Tudatosabban tudnak keresni.