Júliustól jön a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK)

Alapvető változások lépnek életbe a korábbi „lakásépítési támogatás” feltételeiben, 2015. július elsejétől ugyanis már akár egy gyerek vállalásával is, használt lakás vásárlására és bővítésre is igényelhető lesz a támogatás, amelynek összege több esetben jelentősen emelkedik is. A konstrukció neve ezzel párhuzamosan Lakásépítési Támogatásról Családok Otthonteremtési Kedvezményére (CSOK) módosul. Összegyűjtöttük a legfontosabb újdonságokat.

48URC0M7Y2A korábbiaknál több célra is felhasználható kedvezmény új lakás vásárlására, új, összkomfortos lakás építésére, használt lakás vásárlására, valamint bővítésre is kérhető lesz. További újdonság, hogy a korábbi 60-ról 40 négyzetméterre mérséklődik a megszerzendő lakás hasznos alapterületének minimuma (a felső határ 160 négyzetméter marad). A támogatás a korábbiakkal megegyezően legfeljebb 3,25 millió forint lehet, változás azonban, hogy a korábbi 800 ezerről 500 ezer forintra csökken az alsó limit. Az eddigiekhez képest jelentős eltérés, hogy a támogatás jóval szélesebb kör számára lesz elérhető, mert már nem csak minimum 2, hanem akár 1 vállalt gyermekkel is lehet igényelni. Ennek megfelelően a CSOK célcsoportja már meglévő gyermekkel, vagy a terhesség 24. hetét betöltött magzattal rendelkező családok, illetve gyermektelen, 40 évnél fiatalabb korú házastársak.

Míg a június 30-án módosuló Lakásépítési Támogatás minimum „B” energetikai osztályt írt elő, a CSOK építés és új lakás vásárlása esetére szabja meg a „B” kategóriás alsó határt, használt lakás vásárlása és bővítés esetén „C”, vagy akár rosszabb besorolást is elfogad.

A támogatás főbb jellemzői

A támogatás új, összkomfortos lakás építésére abban az esetben igényelhető, ha az építési engedélyt 2008. július 1-jén vagy azt követően adták ki. További feltétel, hogy a bekerülési költség legalább 70 százalékáról számlát kell benyújtani. Új lakás vásárlását akkor támogatja a konstrukció, ha az ingatlanra 2008. július 1-jén vagy azt követően bocsátottak ki használatbavételi engedélyt vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítványt. Az ügyfélnek a teljes vételárról számlát kell benyújtania. Félkész, használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakás vásárlásakor a vételár 70 százaléka erejéig az előző építtető nevére, vagy, amennyiben az előző építtető gazdálkodó szervezet – a gazdálkodó szervezet által a teljes vételárról kiállított számlákat kell benyújtani. Mindemellett a CSOK keretében meglévő használt, legalább komfortos (vagy a bővítéssel egyidejűleg komfortossá váló) lakás – kérelem benyújtásának időpontját követően megkezdett – bővítéséhez is kaphatunk támogatást. A bővíteni kívánt lakásnak legalább komfortosnak kell lennie, illetve azzá kell válnia a bővítés eredményeképpen.,A használt lakás vételára legfeljebb 350 ezer forint/négyzetméter lehet – nem meghaladva a területileg meghatározott vételár maximumot. A támogatás összege bővítés esetén nem haladhatja meg a számlával igazolt bekerülési költség 50 százalékát. A bekerülési költség legalább 70 százalékáról számlát kell benyújtani, de csak a kérelem benyújtását követően kiállított számlák fogadhatók el.

A támogatásnak három fő típusa különböztethető meg. Az egyszerű CSOK 1 meglévő gyermek után igényelhető; már 40 négyzetméter hasznos alapterületű lakásra is; emellett használt lakás vásárlásánál és bővítésénél nem feltétel a legalább „B” energetikai minősítési osztály megléte. A megelőlegezett CSOK minden lakáscélra igényelhető, de csak olyan házaspárok részére, ahol mindkét fél 40 évnél fiatalabb. Akár gyermektelen párok is megkaphatják, de feltétel legalább 1 gyerek vállalása. Utólagos CSOK akkor igényelhető, ha az igénylő korábban született gyermekei után már igénybe vett CSOK-ot. A támogatás célja fennálló kölcsöntartozás csökkentése (díjmentes előtörlesztés), összege jelenleg 400 ezer forint.

A támogatás nagysága

A támogatás összege függ a gyermekek számától, a célingatlan hasznos alapterületétől, a célingatlan energetikai minősítési osztályától, a lakás nettó alapterületére számított bekerülési költség/vételár összegétől, ezen kívül bővítés esetén a bekerülési költség 50 százalékát nem haladhatja meg a dotáció összege. Nem függ ugyanakkor a támogatás nagysága attól, hogy használt, vagy új lakás megszerzéséhez kérik. Noha a módosuló Lakásépítési Támogatás és a CSOK támogatási összege több esetben megegyezik, a Családok Otthonteremtési Kedvezménye jóval nagyobb támogatást ad bizonyos feltételek mellett. A 60 négyzetméter alatti hasznos alapterületű lakásokhoz a LÉT egyáltalán nem biztosított támogatást, ebben a sávban 500-800 ezer forintos kedvezmény jár a CSOK keretében. Hatvan négyzetméteres lakás építéséhez, megszerzéséhez három meglévő gyermekkel 2015. július elsejétől 1,2 millió forintos támogatás kapható – a Lakásépítési Támogatás ilyen feltételekre nem volt igényelhető. A módosított konstrukció a nagyobb ingatlanokra is 200-500 ezer forinttal nagyobb támogatást ígér a korábbiaknál.

csok_tablazat