Itt a Minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Kiszámítható, vonzó kamatozású kölcsönt kínálnak a Takarékok

Ha nem akar bosszankodni a lakáshitel miatt, sem a hitelfelvétel közben, sem a folyósítás után, jobb, ha olyan hitelintézethez fordul, amely Minősített fogyasztóbarát lakáshitelt kínál. Erre a kölcsönre szigorú szabályok vonatkoznak, ugyanakkor már valamennyi Takarék nyújt ilyet.

Vajon melyik hitelintézet ajánlata a legjobb? Nem nő meg a törlesztőrészlet a futamidő alatt? Ha hamarabb visszafizetném a hitelt, nem fog sokba kerülni? Ezek a kérdések szinte minden lakáshitel-felvétel előtt álló ügyfélben megfogalmazódnak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezért létrehozta a „Minősített fogyasztóbarát lakáshitel” minősítést. Az egyik fő cél az volt, hogy versenyre ösztönözze a hitelintézeteket, és az ügyfelek azoknál a hitelintézeteknél igényeljenek lakáshitelt, amelyek a legjobb és a leginkább ügyfélbarát kölcsönt nyújtják.

A Minősített fogyasztóbarát lakáshitel címre több hitelintézet is pályázott a termékeivel, a takarékszövetkezetek pedig az elsők között voltak a nyertesek sorában: júliusban mind az 50-en megkapták a Minősített fogyasztóbarát lakáshitel forgalmazására szóló minősítést.

Kiszámítható hitelek

A takarékok fogyasztóbarát lakáshiteleire jellemző, hogy kizárólag annuitásos törlesztőrészletűek lehetnek, vagyis úgy kell a hitelintézetnek megállapítania a részleteket, hogy azok – legalábbis a kamatfordulókig – egyformák maradjanak. Kivételt csak a részletekben felvett hitelek képeznek, de a teljes hitelösszeg folyósítása után azok törlesztőrészlete sem változik.

Az ilyen hitelek esetében a kamatperiódusok hossza 3, 5 és 10 év lehet, de rögzítheti a hitelintézet a kamatperiódust akár a futamidő végéig is. A takarékszövetkezetek öt- és tízéves kamatperiódusú fogyasztóbarát lakáshitelt nyújtanak, amelyeknél az ügyfél biztos lehet abban, hogy legalább öt-, illetve tíz éven át fix marad a törlesztőrészlet.

Nincs késlekedés

Különösen bosszantó, ha megvan a szerződés egy lakásra, és a felek már költöznének is, de a hitelbírálat és a kifizetés elhúzódik. Egy olyan hitelintézetnél, amely minősített fogyasztóbarát lakáshitelt kínál, ez nem fordulhat elő. A hitelbírálati határidő ugyanis az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15 munkanap. A folyósításnak pedig a feltételek adós általi maradéktalan teljesítésétől számítva mindössze 2 munkanapon belül meg kell történnie, ennél hosszabb ez az intervallum csak az ügyfél kifejezett kérésére lehet. Például ha valaki nem szeretné átutalni a vételárat, amíg meg nem kapja a kulcsokat, akkor kérheti a takarékoknál, hogy később folyósítsák a kölcsönt, de a határidő tekintetében az adásvételi szerződésben foglaltaktól nem lehet eltérni.

Maximált kamatok

A Minősített fogyasztóbarát hitelek egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon kedvezőek a kondíciók. A hitelintézetek minden hiteltípusnál az MNB által előírt referenciakamatot alkalmazzák, ez a hitel kamatperiódusával azonos futamidejű állampapírok hozama. A kamatfelár, amit erre a hitelintézet rátehet, maximum 3,5 százalékpont. Vagyis ha például az ötéves referenciahozam 2 százalék, a tízéves pedig 3 százalékos, akkor egy ötéves kamatperiódusú hitelnél a kamat maximum évi 5,5, a tízévesnél pedig évi 6,5 százalékos lehet. A többi költségről sem dönthetnek önállóan a hitelintézetek. A folyósítási díj is maximált, legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de maximum 150 ezer forint lehet, és az előtörlesztési díj sem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát.  Sőt, ha az ügyfél a lakástakarék-pénztári befizetéseit szeretné előtörlesztésre fordítani, akkor a megtakarítására járó kamatok és az állami támogatás mértékéig az előtörlesztés díjmentes.

Könnyen összehasonlíthatók

Persze a különböző hitelintézetek Minősített fogyasztóbarát lakáshitelei sem egyformák, tehát ezek közül is érdemes megkeresni a legjobbat. Ebben segít a Magyar Nemzeti Bank, amelynek honlapján könnyen elérhetők és egyszerűen összehasonlíthatók a hitelintézetek termékismertetői.  A jegybank ráadásul azt ígéri, ősztől már alkalmazás formájában is hozzáférhetnek az ügyfelek minden információhoz, tehát nem kell több dokumentumot egyenként átböngészniük az összehasonlítás érdekében.

A Takarékok által nyújtott Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek esetén a kölcsön összege minimum 1 millió, maximum 50 millió forint, a futamidő pedig az ötéves kamatperiódusú hitelnél minimum 3, a tízévesnél pedig 6 év. A maximális futamidő 30 év.

Elsőként a Takarék Csoporthoz tartozó FHB Bank Zrt., majd mind az 50 Takarék nyerte el a „Minősített fogyasztóbarát lakáshitel” minősítést.

THM: 3,82% – 6,32%

A cikk megjelent a Takarék családi magazin 2017. őszi számában. www.takarekmagazin.hu.