Itt a kamatmentes hitel korszerűsítésre

Az MFB Pontokon kamatmentes kölcsön igényelhető energetikai korszerűsítésre

Energiahatékonysági beruházásokra nyújt kamatmentes hitelt magánszemélyeknek, társasházaknak és lakásszövetkezeteknek a Magyar Fejlesztési Bank. A kölcsön az ablakcserétől a napkollektorok beszerelésén át a kazánok korszerűsítéséig számtalan célra felhasználható.

Hőszigetelt ablakot szeretne? Esetleg ideje lenne szigetelni az egész házat? Napkollektort vásárolna a tetőre, hogy kevesebb áram fogyjon? Netán a kazánok cseréjén gondolkozik? Úgy véli, túl sokat fogyasztanak a világítótestek, ezért korszerűbbeket venne? Árnyékoló berendezésekre vágyik a nyári meleg ellen? Egy-egy ilyen beruházás több százezer, sőt több millió forintba is kerülhet egy ház vagy lakás esetében, és nem mindenkinek van ennyi megtakarítása. Pedig ha meg tudná valósítani terveit, sokat spórolhatna a fűtéssel, az árammal vagy a meleg vízzel.

Kamatmentes hitel

Amennyiben a beruházást nem tudja teljes egészében saját erőből kifizetni, hitelt is felvehet a korszerűsítésre, ráadásul április 24-től már kamatmentesen.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) két új programjában ugyanis csaknem 115 milliárd forintnyi kölcsönt helyezhetnek ki ilyen célra. Ebből 9,41 milliárd forint jut a Közép-Magyarországi régióra, a többi térségben pedig 105,2 milliárd forint osztható ki uniós forrásból. Az MFB hitelét az úgynevezett MFB Pontokon igényelhetik az érdeklődők, például a takarékszövetkezeteknél.

Magánszemélyek 500 ezertől 10 millió forintig kaphatnak hitelt a különféle korszerűsítésekre, épületenergetikai beruházásokra, a lakóépület energiahatékonyságának növelésére, illetve a lakóépülethez kapcsolódó megújuló energiaforrások hasznosításának kiépítéséhez is. Társasházak és lakásszövetkezetek lakásonként 500.000 és 7 millió forint közötti összegre pályázhatnak. Önerőre persze mindig szükség van, ennek minimális mértéke 10 százalék, de a pályázati kiírás szerint bizonyos esetekben a lakás-takarékpénztári megtakarítás is figyelembe vehető. Ráadásul az önerő terhére elszámolhatóak a beruházáshoz kapcsolódó adminisztráció bizonyos költségei, mint például az értékbecslési díj, az energetikai tanúsítvány vagy a tulajdoni lap beszerzésének ára. A hitel maximális futamideje 20 év.

Hitelképesség

Az általános hitelképességi előírásoknak természetesen ez esetben is meg kell felelni. Az adós nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) alapján a rossz adósok listáján. Idősebbek ugyan pályázhatnak a kedvezményes kölcsönre, hiszen életkori megkötöttség alapvetően nincs, de ha a hitelt felvevő a kölcsön lejáratának idejére betöltené a 75. életévét, adóstársat kell bevonnia.

A Magyar Nemzeti Bank által megszabott adósságfék szabályokat szintén be kell tartani a folyósításkor. Ezek egyebek mellett előírják, hogy a hitel törlesztőrészlete havi 400 ezer forintos jövedelem alatt nem lehet nagyobb a háztartás igazolható bevételeinek 50 százalékánál, havi 400 ezer forintos jövedelem fölött a 60 százalékánál. Emellett fedezetet is meghatározhatnak. Kétmillió forint alatt nincs szükség jelzálogbejegyzésre, de ha valaki ennél több hitelt szeretne, akkor be kell vonni a fedezetbe az ingatlant.

A hitelről számokban

Mértéke:

  • Magánszemélyek esetében minimum 500 000 Ft, maximum 10 millió forint;
  • Társasházaknál és lakásszövetkezeteknél lakásonként minimum 500 000 Ft, maximum 7 millió forint.
  • Futamideje: maximum 20 év.
  • Önerő mértéke: minimum 10 százalék.
  • Igényelhető: országszerte 442 MFB Ponton (a Takarékbank, B3 Takarék, Budapest Bank, FHB alkotta konzorcium, valamint a Takarékbank alvállalkozóiként részt vevő szövetkezeti hitelintézetek kirendeltségein).

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek.

A Hitelprogram részletes kondíciói, a szerződéskötés feltételei, a kapcsolódó díjtételek és a további információk megtalálhatók az igénylés helyén a szolgáltatást nyújtó Hitelintézet mindenkor hatályos Hirdetményében, az Általános Szerződési Feltételeiben és Üzletszabályzatában, valamint a www.mfbpont.hu weboldalon.

Takarék-tipp

Használja fel lakás-takarékpénztári megtakarítását az önerő részeként! A különböző időtávokra (4, 6, 8 vagy 10 év) köthető megtakarításoknak nem kell a futamidő végén járniuk, bizonyos feltételek teljesülése esetén köztes időszakban is kérvényezhető az addig felhalmozott összeg felhasználása.