Hogyan válaszd ki okosan álmaid otthonát?

A Go-Home Group ügyvezetőjét, Duga Marcellt kérdeztük, hogy mi a titka egy valóban jó lakás megvásárlásának? A tapasztalt építőipari szakember 5 pontban foglalta össze gondolatait:

 1. Ne csak az érzelmeidre hallgass, mert pórul járhatsz! Érdemes a vásárlás előtt írásban meghatároznod, hogy pontosan mit vársz el a leendő otthonodtól. Ha minden pontot ki tudsz pipálni a listádon, akkor biztosan nem csak érzelmi döntést hoztál.

  SNKna5FfzVuJMP5BfYNyqgre5SmVhZIrhF_S9xj1ta0,TG5DVoaNyZqhvNX3irbfKtc1hcrl0tFLBQo6yUP7TmE,2ko7fKX8N66waAbHKXFAZzUcjupwUD6wJOhIcdZpkcIMai világunkban vélhetően a kedvezőtlen gazdasági környezet hatására fokozatosan teret nyer a tudatosság a vásárlási szokásainkban, kialakult az ún. „tudatos vásárlás” fogalma. Az emberek többsége a napi bevásárlási rutinnál már nem “vásárolgat” impulzív módon, hanem megnézi, mit vesz le a polcról. A tudatos vásárló tájékozódik az árakról, a termékek minőségéről, a kapcsolódó szolgáltatásokról, és összességében a számára legjobb ajánlatot választja ki. Sajnos, ez a tendencia az ingatlanpiacon nem jellemző. Amíg például egy gépkocsi adásvétel esetén szerelők “hadával” vonulunk álmaink autóját megnézni, addig egy több tízmilliós ingatlannál engedünk a csábításnak, az érzelmeinkre hallgatunk, helytelen döntésünk pedig sokszor csak az adásvételt követően tudatosul bennünk. Álmaink szertefoszlását megakadályozhatjuk azonban, ha sok, más területen végbemenő vásárlásunkhoz hasonlóan a tudatosságra törekszünk.

 2. Vásárlás előtt nézesd meg az ingatlant szakemberrel! A szakember szeme olyan, mint egy röntgen, azt is látja, amit te nem. A rejtett hibákat az átlagember szemének egy friss festés vagy új hidegburkolat eltakarhatja – a szakember ezeket észreveszi.

  Egy műszaki szakember a laikus számára elérhetetlen tájékozottsággal és rálátással rendelkezik. Nem javasolt fejest ugrani egy ingatlan vásárlásába, vagy eladásába mindaddig, amíg nem kértük szakember segítségét. Végeztessünk műszaki állapotfelmérést! Cégünk által fejlesztett műszaki állapotfelmérési módszer a vizsgálandó ingatlan szemrevételezéssel történő elemzését, továbbá a főbb geometriai méreteinek meghatározását foglalja magába. A vizsgálat eredményét képező, az ingatlan összes fontos műszaki paraméterét tartalmazó szakvélemény és állapotértékelő lap segítségünkre lehet az adás-vétel során, ahol létszükséglet az ingatlan műszaki állapotának pontos ismerete. Mindkét fél érdeke, hogy meglepetések nélkül, a létesítmény műszaki állapotának pontos ismeretében történjen az értékesítés.

 3. Egy ingatlan vásárlását megelőzően elengedhetetlen annak energetikai szempontból történő vizsgálata, amelyhez szintén kérjük szakember segítségét. Az ún. energetikai tanúsítvány, vagy más néven “épület zöldkártya”, 2009-ben került bevezetésre. Az energetikai tanúsítvány olyan létfontosságú okirat, amiben a létesítményeket (ingatlanok, épületek, építmények) összesített energetikai mutatójuk alapján sorolják törvényileg meghatározott osztályokba.

  SNKna5FfzVuJMP5BfYNyqgre5SmVhZIrhF_S9xj1ta0,TG5DVoaNyZqhvNX3irbfKtc1hcrl0tFLBQo6yUP7TmE,2ko7fKX8N66waAbHKXFAZzUcjupwUD6wJOhIcdZpkcIAz energetikai tanúsítványt nem csak azért kell elkészíttetni, mert tartós bérlet illetve adás-vétel során kötelező, hanem mert a tanúsítvány növelheti az ingatlanunk piaci értékét, illetve alapja lehet az energetikai megtakarítást eredményező pályázatok benyújtásának, amivel akár komoly piaci előnyt is tudunk biztosítani saját ingatlanunknak az ingatlanpiacon. Fontos megemlíteni azonban, hogy az energetikai vizsgálat csupán az ingatlan energetikai hatékonyságát osztályozza, az nem terjed ki az egyéb fontos paraméterek, mint például a teherhordó szerkezet, a nyílászárók, vagy épp a burkolatok vizsgálatára.  Mert mit ér egy ingatlan alacsony rezsivel szilárd alapok nélkül?

 4. Ismerd meg a tulajdonviszonyokat! Nem mindegy, hogy kié az adott ingatlan. Tudnod kell, mit tegyél, ha például a tulajdonos kiskorú, gondnokság alá helyezett személy, netán cégtől vásárolod az ingatlant.

  A fent felsorolt néhány kérdés is jól példázza, hogy az ingatlanügyletekhez kapcsolódóan rengeteg jogi kérdés merülhet fel. Érdemes e helyzetekre felkészülni és szakmai segítséget, tanácsot kérni. Jogi szolgáltatások, ügyvédek segítségének igénybevételével, az adásvételi szerződések szakszerű és gondos előkészítésével, felülvizsgálatával elkerülheti a mindkét fél számára kényes, vitás helyzetek kialakulását.

 5. Mennyit ér a kiszemelt ingatlan? Neked is van lehetőséged vásárlás előtt értékbecslést készítened, amely segít az áralkuban. Légy pontosan tisztában azzal, hogy mi a valós értéke az adott ingatlannak, hogyan változnak a környéken az árak.

  Az adásvétel során az egyik legfontosabb dolog, hogy tisztában legyünk az ingatlan valós értékével. Ennek hiányában kedvezőtlen áron vásárolhatunk, évekig árulhatjuk, vagy éppen a tényleges értéke alatt kényszerülünk eladni az ingatlant, jelentős veszteséget okozva ezzel saját pénztárcánknak. A hagyományos értékbecslés mellett piaci újdonságnak számít cégünk által kifejlesztett műszakilag támogatott értékbecslési módszer, amely abban különbözik a hagyományosnak nevezhető piaci összehasonlításon alapuló értékbecsléstől, hogy az adott ingatlan piaci értéke nem csupán az ingatlan mérete vagy helyrajzi adottsága alapján kerül meghatározásra, hanem a műszaki állapot pontos ismerete is jelentős szerepet játszik. A műszakilag támogatott értékbecsléssel könnyedén meghatározható a megfelelő irányár, amely javítja az adott ingatlan értékesítésének hatékonyságát.

  A fent felsorolt hasznos tippek, információk felhasználásával sokkal könnyebb jó döntést hozni, nem mellékesen pedig remek alkupozíció is elérhető az eladóval/vásárlóval szemben. Tudatos vásárlással tehát, nem csak a pénztárcánkat kíméljük, hanem rengeteg bosszúságtól és fejtöréstől is megóvjuk magunkat és családunkat.