Használjuk ki az állami segítséget!

Akár több millió forint támogatást kaphat, aki most lakást vásárol vagy építkezik

Amikor építkezik vagy lakást vásárol az ember, minden segítség jól jön. Érdemes utánanézni, milyen támogatásokat vehetünk igénybe, az állam ugyanis bőkezűen támogatja az otthonteremtőket.

Jó lenne saját lakást vásárolni, de nincs elég önerő? Kicsi a meglévő lakás, de nagyobbra nem telik? Építkezne, korszerűsítene, de minden túl drága? Sokan szembesülnek hasonló problémákkal, és ezt az szakemberek is tudják. Ennek köszönhető, hogy az állam többféle programmal, támogatással segíti az új otthonra vágyó családokat, sőt az egyedülállókat is.

Lakástámogatás álmai otthonának megvalósításához

Az állami támogatások egyik formája a vissza nem térítendő támogatás. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) a legismertebb ezek közül. Ezt a kedvezményt azok a családok vehetik igénybe, amelyek gyereket vállaltak. A támogatás két tényezőtől függ, az egyik a gyerekek száma, a másik pedig a lakás típusa. Használt lakásnál a gyerekek számától függően 600 ezertől 2,75 millió forintig terjed a támogatás összege. Új lakásnál egy gyerekre 600 ezer, kettőre 2,6 millió, háromra pedig 10 millió forint igényelhető.

Különösen jól jöhet a CSOK annak, aki hitelből tervezi az ingatlanvásárlást. Ha már megszületett gyerekekről van szó, a támogatás egy az egyben beszámítható önerőként. Így azok is könnyebben új otthonhoz juthatnak, akiknek kevés félretett pénzük van, esetleg egyáltalán nincs önerejük. Azoknál pedig, akik megelőlegező jelleggel kérik ezt a támogatást a tervezett gyerekek után, a hitel összegét csökkentheti a CSOK.

Támogatott hitelkamatok

Hogy egy hitelnek mennyi a törlesztőrészlete, az a felvett összegen és a futamidőn túl leginkább a kamattól függ. Vannak olyan hitelek, amelyekhez az állam kamattámogatást nyújt, így csökkentve a lakást vásárlók terheit. Ezek közül a legnagyobb mértékű támogatást a 10 millió forintos, új lakás építésére vagy új lakás vásárlására igénybe vehető CSOK mellé felvehető hitelhez adják. Ennek a speciális kölcsönnek a maximális összege 10 millió forint, és jelenleg a piaci kamatnál alacsonyabb a kamata. Előfordulhat persze az is, hogy egy építkezés vagy új lakás vásárlása esetén ez a hitel nem elég. Ebben az esetben piaci kamatozású hitellel lehet kiegészíteni az eredeti keretet.

Tervezés lakáskasszával

Hogyan lehet még olcsóbbá tenni a lakásvásárlást, felújítást, építkezést? A válasz a megfelelő előtakarékosság. Magyarországon minden állampolgár nyithat lakás-takarékpénztári számlát szinte korhatártól függetlenül úgy, hogy az oda érkező megtakarításokra – meghatározott feltételek teljesítése esetén – állami támogatást kapnak. Ennek az összege évente a befizetések 30 százaléka, maximum 72 ezer forint.

A lakástakarékpénztárba havonta maximum 20 ezer forintot lehet befizetni, a megtakarítások futamideje 4 – 10 év. Az állam a kedvezményért cserébe csupán annyit köt ki, hogy a felvett pénzt később lakáscélra használják fel. Ez lehet vásárlás, építkezés, felújítás, de akár egy konyhabútor cseréje is.

Aki néhány év múlva tervez lakásvásárlást vagy felújítást, annak vétek lenne kihagynia ezt a lehetőséget. Annak is érdemes lakástakarékot nyitni, aki már túl van a vásárláson, és például lakáshitellel rendelkezik, hiszen a lakáscélú kölcsönt is előtörlesztheti a megtakarításból.

Most a telekvásárlás is kedvező

Aki építkezik vagy telket vásárol, még több kedvezményt kaphat. Az állam ugyanis megengedi, hogy a telek vételárából vagy az új ingatlan építéséhez igénybe vett építőanyagok árából a tulajdonos visszaigényelje az áfát, így akár 5 millió forintot is visszakaphat, aki most építkezik. Mielőtt még megijedne, hogy a visszatérítést és a bonyolult papírmunkát az adóhatóság ügyfélszolgálatán kell majd intéznie, van egy jó hírünk. Az építkezések után járó ÁFA visszatérítést ugyanis a hitelintézetekben bonyolítják le, ebben az ügyben bárki nyugodtan fordulhat akár a legközelebbi takarékszövetkezethez is.

Ha nem kérünk támogatást

  • Előfordulhat, hogy valaki hitelből szeretne lakást venni, de nem jogosult állami támogatásra. Ebben az esetben sem kell elkeseredni, hiszen a hitelkamatok jelenleg a korábbi időszakokhoz képest alacsonyak, a hitelintézetek versenyeznek az ügyfelekért.
  • Mindenki persze nem kaphat hitelt, a Magyar Nemzeti Bank rendelete ugyanis előírja, mekkora igazolt jövedelemmel kell rendelkeznie annak, aki lakáskölcsönt vesz fel. A törlesztőrészlet nem haladhatja meg az ügyfél nettó jövedelmének a felét, illetve 400 ezer forint fölötti jövedelemnél a 60 százalékát.
  • A hitelintézetek jellemzően kétféle piaci kamatozású lakáshitelt nyújtanak.
    • Az egyik változó kamatozású, a kamata a bankközi kamatokhoz (BUBOR) igazodik. Előnye, hogy most a BUBOR alacsony, így a hitel törlesztőrészlete is az. A hátránya viszont az, hogy a részlet évente akár többször is változhat, emelkedhet is.
    • A másik típus a fix kamatozású hitel, amelynek a részletei csak több évente változhatnak meg. Ezeknek a hiteleknek viszont a kezdeti kamatuk és részletük jellemzően magasabb.

Takarék-tipp

Ha a változó kamatozású hitel mellett döntött, érdemes a változó és a fix kamatozás hitel törlesztőrészlete közötti különbséget lakástakarékpénztárba tenni. Az ott összegyűlt pénzt később a hitel törlesztésére fordíthatja.