Használjuk bátran a bankkártyákat!

Kényelmesebb és gyorsabb a készpénznél

„Nincs kisebb? Nem tudok visszaadni.” Bizonyára Önnek is ismerős ez a helyzet. Előfordult már, hogy ott kellett hagynia valamit a boltban, mert nem volt elég készpénz a tárcájában? Vagy külföldön járva rájött, hogy nem váltott elég valutát? Ilyen problémákkal lényegesen ritkábban szembesülnek azok, akik bankkártyát használnak.

Nem véletlen, hogy világszerte visszaszorul a készpénz használata. A boltokban sokkal gyorsabban végeznek a kasszánál azok a vevők, akik bankkártyával fizetnek, hiszen az eladónak nem kell visszajárót keresgélnie. A kártyával történő vásárlás, amellett hogy nagyon kényelmes, általában olcsóbb is a készpénznél: míg az ATM-eknél történő pénzfelvételnek díja van, addig a kártyás vásárlás többnyire ingyenes. Ez így van még abban az esetben is, ha a rezsit fizeti ki bankkártyával az ügyfél. Sőt léteznek olyan bankkártyák, amelyekhez kedvezmények kapcsolódnak; például utasbiztosítás tartozik hozzá, illetve belépésre jogosít a repülőtéri exkluzív váróterembe, ahol ingyen étel-ital várja a kártyabirtokost, vagy éppenséggel a vásárlások során kap engedményt a tulajdonos.

Érintve gyorsabb

A legtöbb hitelintézetnél már nemcsak hagyományos, PIN-kóddal működő kártya van, hanem úgynevezett érintőkártya is elérhető. Ebben a bankkártyában egy kis rádiójeladó található, ezért a kártyát fizetéskor elég a terminál közelébe tenni ahhoz, hogy felismerje a rendszer. Kisebb összegű, 5 ezer forint alatti vásárlásoknál PIN-kód nélkül is végbemegy a tranzakció, csak az e fölötti összegeknél szükséges a kód megadása. Mivel a kártyát ki sem kell adnunk a kezünkből, sokkal gyorsabban fizetünk a pénztárnál. Vannak persze, akik idegenkednek az érintőkártyától attól tartva, hogy egy tolvaj 5 ezer forint alatti tételekkel megcsapolja a számlájukat, de ebben az esetben is védi a törvény a kártyabirtokost.

Fizetés mobiltelefonnal? Mobiltárcával lehetséges!

Készpénz és bankkártya helyett már mobiltelefonnal is fizethetünk az üzletekben, ha a vásárláskor használt okostelefon rendelkezik az érintéses fizetést lehetővé tevő úgynevezett NFC technológiával. Az újabb okostelefonok többsége már ilyen. Előzőleg a bankkártya adatait rögzítenünk kell a telefonban, amely ezután ugyanúgy működik, mint az érintőkártya. Ha a boltban lévő terminál elfogadja az érintőkártyát, akkor elegendő a mobiltelefont hozzá közelíteni, hogy megvalósuljon a tranzakció. Ez nagyon kényelmes, hiszen a legtöbb ember a telefonját mindig magával viszi, és a pénztárcára így már nincs is szükség. Különösen praktikus megoldás, ha fesztiválra, strandra vagy biciklizni, futni megyünk, hiszen néha fizetnünk kell egy terminálnál, de pénztárcát nem szívesen visz magával az ember ilyen helyre.

Interneten is használható

Ma már egyre több az olyan termék, szolgáltatás, amelyet csak az interneten lehet megvásárolni, vagy ott olcsóbb. Ilyen esetben is érdemes bankkártyával kifizetni, hiszen a kártyatársaságok szabályzata miatt a vásárló visszakaphatja a pénzét, ha a kereskedő nem teljesít. Más fizetési módoknál – utánvétel, banki átutalás – jóval kisebb az esély arra, hogy nem bukja el a vásárló végleg a pénzét, ha nem érkezik meg az áru, esetleg a várva várt drága mobiltelefon helyett egy értéktelen hamisítványt hoz a postás, és ez csak a csomag kifizetése és kibontása után derült ki. Az internetes vásárlások során szükség van a kártya pontos adatainak a megadására, ezek a kártyabirtokos neve, a kártya száma, a lejárati dátum és a CVC vagy CVC2 kód.

Védenek a kódok

Sokan tartanak attól, hogy a bankkártyájukat ellopják vagy lemásolják, és idegenek férhetnek hozzá a megtakarításukhoz, épp ezért keveset használják. Ez a félelem azonban szinte teljesen alaptalan. A mai bankkártyákon már szinte kivétel nélkül van egy mikrochip, amelynek az észrevétlen lemásolása szinte lehetetlen. Az ellopott kártyával persze a tolvaj megpróbálhat vásárolni vagy készpénzt felvenni, de a legtöbb boltban és az összes ATM-ben ehhez a PIN-kódra is szükség van. Fontos tehát, hogy a kártyát és a PIN-kódot soha ne tároljuk egy helyen, így elkerülhető, hogy lenullázzák a bankszámlát. Nem mindenhol kérnek persze PIN-kódot, az internetes vásárlásoknál általában az úgynevezett CVC-kód megadása szükséges, ami rendszerint a bankkártya hátulján található, 3 számjegyből álló számsor. Ehhez a tolvaj is hozzájut, ha a birtokába került a kártya, a tulajdonost azonban ebben az esetben is védi a törvény, illetve a kártyatársaságok szabályzata.

 

Tippek

Kártyalimitek: Tovább növelhető a kártyák biztonsága azáltal, ha a költési szokásainknak megfelelő bankkártyalimitet állítunk be. Ezek általában a netbankon vagy a hitelintézetek telefonos ügyfélszolgálatán keresztül bármikor módosíthatók.

Biztosítás: Ha elveszett a bankkártya vagy ellopták, érdemes megnézni, mit tartalmaz a lakásbiztosításunk, több változat ugyanis megtéríti a kártya letiltásának és az új kártya kibocsátásának a díját.

SMS: Kérheti a kártyabirtokos a hitelintézettől, hogy küldjön SMS-üzenetet a kártyás tranzakciókról. Ezzel is fokozható a biztonság, hiszen így azonnal észreveheti, ha illetéktelenül használták a kártyáját.

 

A cikk megjelent a Takarék családi magazin 2017. téli számában. www.takarekmagazin.hu.