Fejlesztené agrárvállalkozását, de nincs elég pénze?

A Takarék Vidékfejlesztési Program Komplex termékcsomaggal forráshoz juthat!

Korszerűsíttetné állattartó telepét vagy kertészeti üzemét? Terményszárítót építene? Fejlesztené borászati termékeit, esetleg növelné öntözési kapacitásait? E célok mindegyikéhez kaphat forrást a Takarék Vidékfejlesztési Program Komplex termékcsomagjában.

Itt az ideje a mezőgazdasági beruházások fizikai megvalósításának. Nem mindenki tudja azonban kigazdálkodni a fejlesztésekhez szükséges pénzt. Igaz, a szakemberek azoknak sem ajánlják, hogy kizárólag önerőből költekezzenek, akik ezt megtehetnék, mondván, már csak azért sem jó kicentizni az anyagi helyzetet, mert bármikor jöhet olyan periódus, amikor hirtelen szükség lesz a szabadon rendelkezésre álló forrásokra. Ráadásul a pénzpiaci környezet is ritkán ilyen kedvező, mint mostanában. Egyrészt a rendszerváltás óta még soha nem lehetett ilyen alacsony kamattal piaci hitelhez jutni, mint most, másrészt az állami támogatások, kedvezmények és garanciák jelenlegi tárháza is páratlanul széles. Nehézséget jelenthet azonban, hogy a támogatásokhoz csak utólag juthatnak hozzá a gazdák, márpedig a források megelőlegezéséhez is jól jöhet a segítség.

Ezen igények kiszolgálására született a Takarék Vidékfejlesztési Program Komplex termékcsomag, amely teljes körű finanszírozási megoldást kínál az agrárvállalkozásoknak. Ez tartalmazza a Vidékfejlesztési Program beruházási jogcímein pályázatot nyert mikro-, kis- és középvállalkozások invesztícióinak megkezdéséhez szükséges támogatási előleg lehívásához szükséges bankgaranciát, valamint a támogatási előlegként le nem hívott és fennmaradó támogatási összeg megelőlegezésére szolgáló előfinanszírozási konstrukciót, amelyet akár a beruházás közben is fel lehet használni.

A saját erőt kiegészítő beruházási hitelt a megpályázott fejlesztésekhez lehet igényelni. Könnyebbséget jelent, hogy az akár 10 évet is elérő futamidejű hitel visszafizetését csak a beruházás üzembe helyezésétől számított 1 éves türelmi időt követően kell megkezdeni. Akinek pedig az új beruházása működtetéséhez forgóeszközöket kell beszereznie, az e termékcsomag keretében forgóeszközhitelhez is hozzájuthat.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességének köszönhetően a beruházás és támogatás előfinanszírozására összesen  legfeljebb 500 millió forint hitelhez lehet jutni, maximum adható garancia összege 300 millió forint, míg a kiegészítő forgóeszközhitel összege elérheti a 200 millió forintot.

A saját erőt kiegészítő beruházási hitelt a megpályázott fejlesztésekhez lehet igényelni.

Érvek a hitelfelvétel mellett:

A futamidő és a törlesztés rugalmas.
A termékcsomag elemei igény szerint kombinálhatók, elemenként is kérhetők, mindössze a Takarék Vidékfejlesztési Program Komplex forgóeszközhitel nem igényelhető önmagában.
Minimális, 5 százalékos önrész szükséges.
A díjak kedvezők.
Az ügyintézés „egyablakos”.
A magasabb összegű finanszírozást igénylő ügyfelek részére egyedi ajánlat lehetősége áll fenn.

*A tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül ajánlattételnek. A Hitelintézet a bírálat jogát fenntartja. A kondíciók, díjak és egyéb feltételek megtalálhatóak a Hitelintézet mindenkor hatályos vonatkozó Hirdetményében, az Általános Szerződési Feltételekben és az Üzletszabályzatban, vagy érdeklődjön személyesen a fiókban.

A cikk megjelent a Takarék családi magazin 2018. tavaszi számában. www.takarekmagazin.hu