Biztonságos Internet Banking

Mai felgyorsult világunkhoz remekül illeszkedik a bankok által bevezetett elektronikus pénzügyi szolgáltatások köre. A napjainkra széles körben elterjedt, bankok által nyújtott Internet Banking szolgáltatás számos előnnyel jár az ügyfelek számára. A lassan napi rutinná váló tevékenység a nap 24 órájában, bármikor, bárhonnan végezhető, megkönnyítve ezzel a banki ügyintézést számunkra. Ahhoz azonban, hogy e lehetőséget kellőképpen ki tudjuk használni, érdemes figyelmet szentelni, megismerni az elektronikus környezet működését, ellenkező esetben előfordulhat, hogy visszaélés áldozataivá válunk. Olvass tovább, hiszen lehet, hogy számodra is tudunk még újat mondani!

Fontold meg, milyen eszközről jelentkezel be!UMHche7N5LwceN3pVQ0FYfAwW0732H_SYH6SOXDaASk,PFl0dGMc_DA84iAP1rgHwdsPWIFVlRnTLa4yC2FcmMc,-GgBKdI_ps2KhrvCuHBTOXfHtXWceUOmDTpjGX6W0D4,Ua8I1FBkzpxkL0HxuiXpMuZ-0Le_7SLLvHpExkl8Yr0

Amennyiben megoldható, csakis saját számítógépen vegyük igénybe választott bankunk Internet Banking szolgáltatását. Ha ez mégsem lehetséges, és nyilvános hálózatot kell használnunk, ügyeljünk rá, hogy az ügyintézés végeztével ne maradjunk bejelentkezve a felületen, és töröljük ki a köztes tárolót a számítógépen (cache). Ez böngészőnként eltérő helyen található, általában az adatvédelmi beállítások alatt.

A manapság egyre népszerűbb, mobiltelefonról történő internet bankolás is számos kockázattal jár, ha készülékünket, s önmagunkat nem készítjük fel kellőképpen a biztonsági beállítások tekintetében. Pénzügyeink intézését követően jelentkezzünk ki a rendszerből, továbbá a böngészőnk címsorába szereplő linket se küldjük tovább semmilyen körülmények közt. Célszerű mobilkészülékre elérhető vírusvédők használata, csakúgy, mint a számítógép esetében.

Győződjünk meg róla, hogy valóban szolgáltatónk weboldán tartózkodunk. Gyanakvásra adhat okot például, ha a szolgáltatónk internetes felülete a megszokottól eltérő, azonban erről előzetes tájékoztatást nem kaptunk. Ha bármi gyanúsat észlelünk, érdeklődjünk másik csatornán keresztül szolgáltatónknál (telefonon, a bankfiókban), vagy tiltsuk le a felülethez való hozzáférésünket. Ezt személyesen, de sok helyen akár telefonon keresztül is megtehetjük, illetve az Online Banking felület ide kapcsolódó funkcióját használva.

Az elektronikus bankoláshoz köthető egyik leggyakoribb bűncselekmény az úgynevezett adathalászat. Fontos tudni, hogy a bankok sosem kérik bizalmas információk, adatok megadását e-mailen keresztül. Ha ilyet észlelünk, semmi esetre se kövessük az üzenetben szereplő utasításokat, valószínűleg csalással állunk szemben.

A biztonságos eszköz használata mellett érdemes megfogadni további, elsőre talán apróságnak tűnő, ám annál fontosabb tanácsokat is:

Online banki ügyintézés során, a szolgáltatónktól kapott jelszót célszerű első bejelentkezéskor megváltoztatni. Ügyeljünk arra, hogy nehezen kitalálható kódot válasszunk betűk, számok kombinációjával, s azt harmadik fél számára ne szolgáltassuk ki. Nem célszerű a sokszor oly kényelmesnek tűnő böngészői funkció, a jelszó megjegyezésének alkalmazása sem. Lehetőleg ne készítsünk olyan feljegyzést sem, amely elvesztése esetén lehetővé teszi a megtalálónak, hogy hozzáférjen profilunkhoz.

Néhány tipp a sikeres, biztonságos jelszóválasztáshoz:

  • használjunk minél többfajta karaktertípust (szám, kis-és nagybetű, ha megengedett, szimbólum)
  • Minden újabb karakter növeli jelszavunk biztonságát, ezért bátran használjuk ki a megengedett karaktermennyiséget.
  • Ne használjunk személyünkhöz köthető szavakat, mint például családtagjaink, szeretteink neve, neves évfordulók dátuma, illetve nem tanácsos egymást követő betűk, számok alkalmazása sem (Például ABCD1234).
  • A jelszó kialakítását követően érdemes jelszavunkat egy jelszóerősség mérővel letesztelni.
  • Nem tanácsos minden egyes felhasználói fiókunkhoz ugyanazt a jelszót választani. Variáljunk bátran!
  • Bizonyos rendszerek kötelezővé teszik a jelszó adott időszakonként történő megváltoztatását. Ennek hiányában is ajánlatos jelszavunkat negyedévente megváltoztatni.

Bankszámlánk egyenlegének rendszeres ellenőrzésével tovább mérsékelhetjük a visszaélések kockázatát. Ugyancsak érdemes a bankok által nyújtott sms szolgáltatás igénylése, amelynek segítségével azonnali üzenetet kapunk a számlánkon történő jóváírás illetve terhelés esetén. Kérjük napi limit beállítását számlavezető bankunknál, így visszaélés esetén sem tudnak nagyobb összeget leemelni a számlánkról.

A legfontosabb tanulság mindezek alapján tehát az, hogy a bankok elektronikus szolgáltatásának használata során a legtöbbet a megelőzéssel tehetünk magunkért.