Bankkártyával külföldön is könnyebb

A vásárlás ingyenes, és a készpénzfelvétel sem feltétlenül drágább!

Külföldre megy, és nem tudja, hol váltson pénzt? Azt sem tudja, mennyire lesz szüksége? Attól tart, hamis pénzt sóznak önre, vagy ami még rosszabb kirabolják? Ne aggódjon, vigyen egy bankkártyát: olcsóbban és sokkal nyugodtabban nyaralhat.

Itt a nyár, és külföldi nyaralást tervez a család. „Hol váltsunk pénzt?” – kérdezik ilyenkor sokan. A legokosabb válasz pedig erre egyre inkább az, hogy sehol. Ha a világ civilizált felén tervez nyaralást, például Európában, Amerikában, elegendő, ha csak minimális külföldi készpénzzel indul útra. Bankkártyával ugyanis olcsóbban megúszhatja a költekezéseket.

Valuta vagy deviza

Ennek legfőbb oka, hogy a készpénz drága. Magyarországon, ha valaki ki szeretne venni több százezer forintnyi készpénzt egy automatából, az már túl van az ingyenes határon, többféle költség terheli. A drágán megszerzett készpénzzel el lehet menni egy pénzváltóhoz, aki átváltja valutára, külföldi bankjegyeket ad érte. Ennek is van azonban költsége. A pénzváltó nem a középárfolyamon, hanem az úgynevezett eladási árfolyamon adja a külföldi pénzt, ez pedig magasabb.

A hitelintézetek is váltanak pénzt, náluk azonban jellemzően kétféle árfolyammal találkozhat: deviza- és valutaárfolyamokkal. A valutaárfolyam a készpénzre vonatkozik, és sokkal kedvezőtlenebb, mint a devizaárfolyam, amit a bankszámlás, bankkártyás ügyleteknél alkalmaznak. A takarékok és bankok devizaárfolyamaival sokszor még a legolcsóbb pénzváltók sem tudják felvenni a versenyt.

Készpénzfelvétel? Ne féljen!

Külföldön emiatt a kártyás vásárlás nem csak kényelmesebb, de olcsóbb is lehet, mint a készpénzes. A kártyás vásárlás ingyenes tranzakció külföldön is, és ha ezt választja, nem kell előre sakkoznia, hogy vajon mennyi pénzre lesz szükség, és persze a nyaralás végén sem kell azon gondolkozni, mi legyen a megmaradt kunákkal, eurókkal vagy török lírákkal. A vásárlásnál egy dologra azonban nem árt ügyelni.

Így takaríthat meg pénzt

A terminálok gyakran felajánlják az ügyfélnek, hogy válasszon: forintban vagy az adott ország pénznemében terheljék-e meg a számláját. Ilyenkor jobb, ha az adott ország pénznemét választja, nem lehet ugyanis tudni, milyen árfolyamon vált a terminált üzemeltető külföldi bank. Az is lehet, hogy sokkal kedvezőtlenebbül váltja át a pénzt, mint a kártyát kibocsátó magyar hitelintézet.

Sokan tartanak attól, hogy külföldön az automatából való készpénzfelvétel drága mulatság, de ez nincs feltétlenül így. Először is a hitelintézetek a külföldi automatás készpénzfelvételnél nem a drága valuta-, hanem ott is a kedvező devizaeladási árfolyamot alkalmazzák, így sok pénzváltónál olcsóbban adják a külföldi készpénzt. Az ATM használatának persze van díja, ami megtalálható a kondíciós listákban, de hasonló díjak egy magyarországi pénzváltónál is lehetnek.

Biztonságosabb a készpénznél

A külföldön való bankkártyahasználat további nagy előnye a készpénzfelvétellel szemben, hogy biztonságosabb. Egy turista nem ismeri jól a külföldi bankókat, könnyen hamis pénzt sózhatnak rá. Ha pedig kizsebelik, a készpénznek örökre búcsút mondhat, a bankszámláján lévő összeg viszont, szinte teljes biztonságban van. Hiába kerül a tolvajok kezébe a bankkártya, a PIN-kód nélkül nem tudnak vele készpénzt felvenni, sőt általában vásárolni sem. Ezért fontos, hogy a PIN-kódot sose tároljuk a kártyával azonos helyen.

Természetesen PIN-kód nélkül is lehet a bankkártyával vásárolni bizonyos helyeken, például az interneten és egyes boltokban. Utóbbi helyeken a kártyabirtokos általában az aláírásával hitelesíti magát, vagy ha kis összegről van szó, akkor egy érintéssel is fizethet. Nem kell azonban aggódni, így sem tudják a tolvajok lenullázni a kártyabirtokos bankszámláját.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Ha ellopták a kártyát, célszerű azonnal telefonálni a kibocsátó hitelintézet ügyfélszolgálatára, hogy tiltsák le. Ezek a telefonos ügyfélszolgálatok napi 24 órában üzemelnek minden nap, indulás előtt érdemes feljegyezni a számukat.

A kártya letiltása pénzbe kerülhet, akárcsak az új kártya kiállítása, ennél nagyobb költség azonban nem terheli a kártyabirtokost, ha felelősen használta a kártyáját, nem adta ki például a PIN-kódot. Ha a kártyabirtokos felelősen járt el, a jogszabályok szerint a kártya elvesztésének bejelentéséig 45 ezer forintig neki kell állnia a károkat, ezt követően a hitelintézet viseli a következményeket. A letiltás után minden kárt a pénzintézet visel.

A 45 ezer forint egyébként jellemzően csak elméleti kár, mivel a hitelintézetek a reklamációs eljárás során igyekeznek mindent megtenni, hogy az illetéktelenek által végrehajtott tranzakciók összegét visszaszerezzék.

Utasbiztosítás bankkártyával

Sok bankkártyához köthető olcsón utasbiztosítás is, sőt olyan kártyák is vannak, amelyeknél a kártyadíj tartalmaz egy ilyen szolgáltatást. Érdemes tehát megnézni, mit tudnak a kártyához kapcsolódó biztosítások is, lehet ugyanis, hogy olcsóbban kijön a turista, mintha egy biztosítóhoz fordulna.

Ugyanakkor nem árt tudni, hogy ha valakinek speciálisabb igényei vannak, például búvárkodni szeretne, hegyet mászna, akkor valószínűleg nem lesz elég a bankkártyás biztosítás.

TAKARÉK-TIPP:

Ha önnek prémium MasterCard kártyája van, és repülővel utazik, keresse fel a Liszt Ferenc Repülőtéren a MasterCard Lounge-ot, ahol a várakozás ideje alatt ingyen italokkal, harapnivalókkal kedveskedik a kártyabirtokosoknak a kártyatársaság.

 

A cikk megjelent a Takarék családi magazin 2016. nyári számában.
www.takarekmagazin.hu