Bankkártyával általában könnyebb

Biztonságosabb a készpénznél, külföldön pedig praktikusabb

Gondolt már arra, mennyi gondot okoz a készpénz? Amikor a boltos nem tud visszaadni, amikor külföldön nincs elég valuta a tárcájában, vagy éppen amikor a boltban kell otthagyni valamit, amit szívesen megvásárolt volna. Ilyen problémákkal ritkábban szembesülnek azok, akik bankkártyát használnak.

Kényelmesebb, gyorsabb

Régebben az volt a közhiedelem, hogy a bankkártya lassú, a boltokban sokkal gyorsabb, ha készpénzzel fizetnek. Ez azonban már a múlt, a gyors internetkapcsolatnak és a modern készülékeknek köszönhetően sokkal gyorsabban végeznek a kasszáknál a kártyás vásárlók, mint a készpénzesek, akiknek visszajárót keresgél a pénztáros. Különösen azóta van ez így, amióta elterjedtek az érintőkártyák, hiszen ezeket ki sem kell adnia a vásárlónak a kezéből. Ráadásul, míg a kártyás vásárlás ingyenes, addig a készpénzfelvételnek az ATM-eknél komoly díja lehet.

Külföldön is praktikus

Hol váltsunk pénzt? – kérdezik a külföldi nyaralást tervezők; a legokosabb válasz pedig erre egyre inkább az, hogy sehol. Ha a világ pénzügyileg fejlettebb országait látogatják a turisták (Európában, Amerikában), igazából elegendő, ha csak minimális külföldi készpénzzel indulnak útra, bankkártyával ugyanis jobban járhatnak.

Külföldön a kártyás vásárlás nemcsak kényelmesebb, de olcsóbb is lehet, mint a készpénzes. A kártyás vásárlás ingyenes tranzakció külföldön is, ráadásul az átváltás ilyenkor nem a drágább valuta-, hanem a kedvezőbb devizaárfolyamokon történik. A kártyával vásárlónak nem kell előre azon gondolkoznia, hogy vajon mennyi pénzre lesz szüksége, és persze a nyaralás végén sem kell azon morfondíroznia, mi legyen a megmaradt kunákkal, eurókkal.

Vannak persze helyzetek, amikor muszáj készpénzt használni. Sokan tartanak attól, hogy a külföldi automatás készpénzfelvétel drága mulatság, de ez nincs feltétlenül így. A hitelintézetek ugyanis a külföldi automatás készpénzfelvételnél sem a drága valuta-, hanem a kedvezőbb devizaeladási árfolyamot alkalmazzák, így sok pénzváltónál olcsóbban adják a külföldi készpénzt.

A bankkártya nagy előnye még külföldön, hogy biztonságosabb a készpénznél. Egy turista nem biztos, hogy jól ismeri a külföldi bankókat, könnyebben sózhatnak rá hamis pénzt, amiből akár komoly bajok is lehetnek.

A készpénznél sokkal biztonságosabb

Ha valaki egy kereskedőnél a kártyabirtokos engedélye nélkül vásárolt kártyával, a kártyabirtokos, hacsak nem volt nagyon felelőtlen (vagyis nem adta meg a PIN-kódot), visszakaphatja a pénzét. Elég a kártyakibocsátó hitelintézetnél jeleznie, hogy olyan vásárlás történt a kártyájával, amit nem hagyott jóvá. A hitelintézet ekkor elindít egy bankközi reklamációs folyamatot, amelynek során az ügyfél visszakapja a pénzét. Ha nincs meg a kártyatolvaj, a kár végső esetben a kereskedőt, illetve a kereskedő bankját éri.

Internetes vásárlás? Bankkártyával lehetséges

Az internetes vásárlás egyre népszerűbb, hiszen többnyire olcsóbb, kényelmesebb, sőt számos termék esetében az egyetlen lehetőség a beszerzésre. Egy külföldi áruházból sokkal egyszerűbb az interneten rendelni, de például a MÁV is olcsóbban adja a vonatjegyet a honlapján.

A webáruházakban gyakran többféle fizetési módot is megadnak. Sokan hisznek a készpénzes utánvételben, biztonságosnak tartják, hiszen az ember csak akkor ad ki pénzt a kezéből, ha megérkezett az áru. Valójában azonban a bankkártyás vásárlás a legbiztonságosabb, hiszen a kártyatársaságok szabályzata miatt, ha egy kereskedő nem teljesít, a vásárló minden esetben visszakaphatja a pénzét. Ezzel szemben, ha az utánvétellel vagy banki átutalással kifizetett csomagban hamis parfüm vagy működésképtelen mobiltelefon volt, hiába küldi vissza a vevő a rossz árut, előfordul, hogy nehéz visszaszerezni a kiadott készpénzt.

Az internetes vásárlások egyébként nem bonyolultak kártyával sem. Ilyenkor minden esetben meg kell adni a kártya pontos adatait: a kártyabirtokos nevét, a kártya számát, a lejárati dátumot és a többnyire a kártya hátlapján található CVV- vagy CVC2-kódot.

Mit tegyünk, ha eltűnt a bankkártya?

Ha ellopták a kártyát, annak észlelésekor célszerű azonnal telefonálni a kibocsátó bank vagy takarékszövetkezet ügyfélszolgálatára, hogy letiltsák. Ezek a telefonos ügyfélszolgálatok napi 24 órában üzemelnek minden nap. Az új kártya heteken belül elkészül, új PIN-kód tartozik hozzá, amit meg lehet változtatni akár egy ATM-nél is (nem szükséges banki ügyintézővel beszélni).

A kártya letiltása pénzbe kerülhet, akárcsak az új kártya kiállítása, ennél nagyobb költség azonban általában nem terheli a kártyabirtokost, ha felelősen használta a kártyáját (például nem adta ki a PIN-kódot). Ha a kártyabirtokos felelősen járt el, a jogszabályok szerint a kártya elvesztésének bejelentéséig tizenötezer forintig állja a károkat, ezt követően a hitelintézet viseli a következményeket. A károk persze még tovább csökkenthetők, ha a kártyabirtokos megfelelően állította be a kártya limitjeit.

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy az alábbi MNB oldalakon hasznos információkat találnak a bankkártyahasználatról: https://www.mnb.hu/letoltes/12-a-bankkartya-hasznalata-1.pdf;

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/bankkartyak/bankkartya-hasznalat/bankkartyahasznalat-kulfoldon

 

A cikk megjelent a Takarék családi magazin 2018. nyári számában. www.takarekmagazin.hu