Agrárfinanszírozási megoldások A-tól Z-ig

Sürgősen pénzre van szüksége az agárvállalkozásának? Uniós támogatást nyert el, de már most kell a forrás, hogy elkezdje megvalósítani az elképzeléseit? Állattartó telepet, gabonatárolót, -szárítót hozna létre, vagy bővítene, esetleg korszerűsítene? Az éves termelési költségeit finanszírozná meg, netán termőföldet vásárolna, de ehhez nem elég az önereje? Mindenre van megoldás!

Folyószámlahitel

Az agrárgazdálkodás ciklikusságából, szezonális jellegéből adódóan egy termelőnek bármikor adódhatnak átmeneti likviditási problémái, hiszen amikor a bevételei még nem érkeztek be, akkor is állnia kell a szolgáltatási és inputanyag-költségeket, a béreket és a közterheket. Ezekben az esetekben kézenfekvő megoldás lehet folyószámlahitel felvétele. E forráshoz gyorsan juthatnak hozzá azok, akik Agrár Széchenyi Kártyával vagy Takarék Gazdakártyával rendelkeznek.

Géphitel/géplízing

Nem szabad azonban a folyószámlahitelből például a termeléshez, tenyésztéshez szükséges gépeket, berendezéseket vásárolni, gondot okozhat ugyanis, hogy a forrás és az eszköz lejárata nincs összhangban egymással. Ez azt jelenti, hogy a folyószámlahitelt azelőtt kell feltölteni, hogy az abból vett eszközök kitermelték volna a visszafizetendő összeget. Erre a célra géphitelt érdemes felvenni, illetve lehetséges gépet lízingelni – a Takarék Csoportnál elérhető ezen konstrukciókat ugyanis akár 5-6 éves lejáratra is lehet igényelni.

Telephely-fejlesztési hitel

Jelenleg is zajlik a Vidékfejlesztési Program finanszírozása, amely az agrárvállalkozásokat beruházásra serkenti. Országos lefedettségének köszönhetően a Takarék Csoport számos területet finanszíroz: jelesül állattenyésztési beruházásokat, állattartó telepek létesítését, korszerűsítését, kertészeti és szántóföldi gépek beszerzését, gabonatárolók, -szárítók és tisztítók telepítését, borászatok és öntözőrendszerek fejlesztését. Mivel az igénylők kis- és nagyüzemek egyaránt lehetnek, az általunk meghitelezett beruházások meglehetősen széles spektrumon mozognak.

Az, aki tartósabb eszköz beszerzéséhez keres forrást, hosszabb lejáratú, 10 éves futamidejű hitelben is gondolkodhat. A konstrukciók előnye, hogy a törlesztési időszakok maximálisan igazodnak az árbevétel beérkezéséhez. Például egy szántóföldi növénytermesztőnél – a betakarításokhoz igazodva – az évi két törlesztési időpont közül az ügyfél választása szerint az egyik lehet augusztus, míg a másik december. Ugyanakkor van mód tartós forgóeszköz-finanszírozásra is. Ennek keretében 1-5 éves lejáratú forrásból lehet beszerezni a termeléshez szükséges forgóeszközöket.

Támogatások előfinanszírozása

A Takarék Csoport hatékony finanszírozási megoldása az agrárvállalkozások által már elnyert, de csak hónapokkal később folyósítandó rendszeres támogatások előfinanszírozása. Ennek mértéke akár a 90 százalékot is meghaladhatja. A Takarék VP Komplex – mint az a nevéből is következik – ennél szélesebb kiterjedésű. A Vidékfejlesztési Program nyerteseinek a beruházási hiteltől a beruházás működtetésére fordítható forgóeszközig teljes megoldást kínál, négyfajta terméken – az előleg-visszafizetési garancián, a beruházási hitelen, a támogatás-előfinanszírozási hitelen és a kiegészítő forgóeszközhitelen – keresztül.

Szakértői segítség a gazdáknak

A Takarék Csoport arra törekszik, hogy a legkülönbözőbb tevékenységeket folytató családi gazdaságok számára megoldást kínáljon. Ennek érdekében a Takarék Agrár Igazgatóság három módon is segíti a gazdákat, a korábbinál komplexebb és hatékonyabb szolgáltatásokat biztosít a számukra: egyrészt szakértői elemzésekkel, másrészt az ország egészére kiterjedő, az év végéig 10 fősre bővülő agrárfinanszírozási tanácsadói hálózattal, harmadrészt a speciális ágazati igényeket kiszolgáló agrártermék-fejlesztési csoportja révén.

Az agrárpiaci igények kiszolgálását célozza a Takarék Csoport legújabb fejlesztése is, az ősszel megjelenő rugalmas konstrukciója, a termőföld-vásárlási hitel. Ezzel szemben a következő elvárásokat támasztjuk magunk elé: kevés adminisztrációval, gyors átfutási idővel, kiszámítható ajánlattal és személyességgel nyújtsunk finanszírozást.

 

A cikk megjelent a Takarék családi magazin 2018. öszi számában. www.takarekmagazin.hu